Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Истражувачите ја откриле тајната на васкуларната младина

Атеросклерозата е еден од главните предиспонирачки фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на патологии кај лицето од кардиоваскуларниот систем. Клиничарите утврдиле дека претставниците на една од домородните нации во САД страдаат од таква болест неколкупати помалку од остатокот од Америка. На пример, возраста на садовите на 80-годишен претставник на индијанците Чиман и 55-годишниот Американец ќе бидат исти.

Во научното истражување беа опфатени повеќе од 80 села од Индијанци Чимане и траеја две години. Истражувачите го мерат калциумот во коронарните артерии кај речиси 700 домородци од слично племе кои достигнале 40 години. Покрај тоа, беа оценети нивоата на холестерол и инциденцата на воспалителните болести кај учесниците во експериментот. Речиси 85% од Индијанците, Чимане, веројатноста за формирање на срцева болест е минимална, само 3% имале повисоко од просечното ниво.

Слични студии беа спроведени и кај просечни Американци од слична возрасна категорија, од 45 до 84 години. Се покажа дека само 14% од сите доброволци се покажале дека имаат минимална веројатност, додека средните или високите нивоа биле забележани кај 50% од испитаниците.

И покрај овие резултати, научниците не можеа да дознаат зошто процентот на можен развој на кардиоваскуларните болести се разликува толку драстично. Беше сугерирано дека суштината лежи во начинот на живот и навиките за јадење на Индијанците од Чимане.

Индијанците се многу активни во текот на денот, трошат помалку од 10% дневна светлина во седечка положба. Нивниот дневен оброк вклучува 14% протеини и маснотии, а останатите 72% од менито се состојат од влакнентни јагленохидрати, кои ги добиваат од производи како што се пченка, банани и маниока.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .