Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ги нарекоа најопасните болести

Според научниците, најопасната болест која има позитивна динамика не е ХИВ или рак. Дебелината доаѓа прва. Во моментов, само во САД 80% од луѓето страдаат од оваа болест и во повеќето случаи оваа гастроентеролошка болест е предизвикана од погрешната диета. Целосни истражувачки материјали објавени во списанието "Православни".

Дебелината е една од ретките болести кои можат да предизвикаат кардиоваскуларни патологии, нарушувања во функционирањето на мускулно-скелетниот систем, уринарниот систем, па дури и онколошки процеси. И ова не е да се спомене фактот дека квалитетот на животот на луѓето кои страдаат од дебелина е значително полошо. За жал, во овој случај, САД води - секоја година бројот на луѓе кои страдаат од дебелина, но одбиваат да го препознаат таков проблем, е само расте.

На второ место, според научниците, е алкохолизам и зависност од дрога. И покрај фактот дека во сите земји, превентивните мерки и методите на лекување за такви заболувања само се подобруваат, проблемот не станува помалку. Како што е случај со дебелината, алкохолизмот и зависноста од дрога може да доведат до развој на кардиоваскуларни патологии, проблеми со функционирањето на внатрешните органи, па дури и смрт.

На трето место се болести на кардиоваскуларниот систем и дијабетес . Треба да се напомене дека овие студии се валидни не само за жителите на САД, туку и за другите развиени земји.

Треба да се забележи дека според податоците од истражувањето, во повеќето случаи, развојот на болест или компликации после тоа се случи токму поради самите пациенти. Усогласеноста со основните правила на здрав начин на живот и навременото лекување на болестите може да ги спречат горенаведените патолошки процеси.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .