Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Човечкиот мозок може да функционира дури и по смртта

Канадските научници снимија уникатен случај - воспоставена е мозочната активност на починатиот. Како да се објасни таков феномен, научниците сеуште не знаат. Според прелиминарните податоци, техничката грешка или дефектот на медицинската опрема е исклучена.

Од моментот кога срцето на пациентот престанало, делталните бранови биле запишани кај пациентот 10 минути, што може да се случи само кај жив човек во состојба на длабок сон. Ова дава причина да се каже дека концептот на смрт за секое лице поединечно.

Покрај тоа, лекарите утврдиле значајна разлика во индексите на ЕЕГ на луѓе кои биле во термална состојба (фаза кога започнува целосно прекинување на функционирањето на централниот нервен систем). Податоците биле снимени 30 минути пред падот на крвниот притисок (што е прв знак на клиничка смрт) и во рок од 5 минути по почетокот на клиничката смрт. Тоа е присуството на таква разлика во изведбата што овозможува да се тврди дека процесот на умирање е индивидуален за секој човек.

Сепак, експертите веруваат дека таквите резултати од истражувањето сè уште не се соодветни за да се поврзе со искуствата на блиската смрт на лицето во кое може да се појават халуцинации.

Во моментов, научниците не можат да објаснат како мозокот може да функционира по срцев удар. Затоа, во оваа област се уште ќе се спроведе истражување. Можеби, ако се утврди точната причина за овој процес, научниците ќе најдат нови методи за итна реанимација. Верзии за дефект на медицинската опрема беа, но во моментот тие се целосно исклучени, бидејќи грешка од 10 минути е едноставно невозможна. Најверојатно, сè уште не е утврден биолошки фактор.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .