Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците откриле третман за мултиплекс склероза

Мултиплекс склерозата е едно од најкомплексните автоимуни болести, бидејќи нервните влакна на мозокот и 'рбетниот мозок се оштетени. Ова, пак, води до фактот дека едно лице може да биде целосно парализирано. Болеста влијае врз менталните способности, работата на сите телесни системи.

До неодамна, немаше ефикасен лек кој би ги елиминирал ефектите од оваа болест. Сите дроги во арсеналот може само да ја стабилизираат состојбата на лицето и да спречат повторна појава во иднина. Сепак, обновувањето на нервните влакна не може да се разгледува. Сега, научниците од Белфаст тврдат дека постои решение.

Истражувачите спроведоа неколку практични експерименти на лабораториски глувци кои страдаат од мултиплекс склероза. Така, експерименталните Т-лимфоцити биле инјектирани во одредена количина. Неколку недели по земањето такви инјекции, беше откриено дека миелинската обвивка почна да закрепнува. Ова е директен доказ дека регулаторните Т-лимфоцити имаат регенеративен ефект врз оштетените нервни влакна на мозокот и 'рбетниот мозок.

Утврдено е дека регулаторните Т-лимфоцити, кои влијаат на матичните клетки, придонесоа за созревање на олигодендроцитите. Овие последни соединенија ја формираат миелинската обвивка во централниот нервен систем. Покрај тоа, беше откриено дека протеинот CCN3 е вклучен во процесот на обновување.

Експертите наведуваат дека истражувањето се уште е предвидено во оваа област, бидејќи е неопходно прецизно да се утврди целиот процес на обновување на миелинската обвивка. Исто така, сеуште не е познато дали постои поврзаност помеѓу фазата на развој на мултиплекс склероза и ефектите на Т-лимфоцитите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .