Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Специјалната диета може да ги спречи епилептичните напади.

Научниците откриле дека кетогената исхрана со висока содржина на масти и содржина на јаглени хидрати е способна за спречување на епилептичен напад со супер-отпорност. Треба да се напомене дека во 60% од случаите таков напад завршува со смрт. Ова се должи на фактот дека во овој случај, нападите следат еден по друг. Во случај нападите да не завршат во рок од 24 часа и лековите не го даваат посакуваниот резултат, пациентот се администрира во кома еден ден.

За практичниот дел од студијата, научниците регрутираа група на волонтери на возраст од 18 до 22 години кои беа во кома. Сите пациенти биле префрлени на кетогена исхрана. Треба да се напомене дека во овој случај, содржината на масти и јаглени хидрати кореспондира со процентот од 4 до 1. Пациентите се хранат преку цевка во тек на 72 часа и лекот е прекинат. Ако во овој случај нападите престанаа, пациентите беа чувани на диета додека не почнаа да јадат самостојно.

Во завршната фаза на истражување, сите пациенти биле префрлени на диета Аткинс, што подразбира диета со големо количество маснотии и минимална количина на јаглени хидрати. Според резултатите од ваквите експерименти, било утврдено дека кај 79% од пациентите нападите престанале. Сепак, регистриран е еден смртоносен случај, а една третина од пациентите имале гастроинтестинални нарушувања. Така, некои пациенти се жалеле на запек, зголемен холестерол и зголемување на телесната тежина.

Бидејќи резултатите од таквата студија се двосмислени, тие нема да ја применат оваа техника засега. Но, научниците забележуваат дека истражувањата во оваа област сеуште ќе се спроведат, бидејќи во иднина техниката може да биде доста ефикасна, бидејќи во 79% од случаите, нападите се блокирани.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .