Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Коскените клетки може да го намалат апетитот.

Група научници открија дека коскените клетки се способни за производство на хормон липокалин-2, кој е одговорен за чувството на глад. Затоа, со контролирање на износот на овој хормон, дебелината може поефикасно да се третира. Ова е особено точно за луѓето кои имаат екстра килограми поради здравствени проблеми - дијабетес , оштетен метаболизам, нарушувања во хормоналната позадина.

Треба да се напомене дека луѓето со дијабетес од вториот тип речиси секогаш имаат проблем со прекумерна тежина. Покрај тоа, научниците открија дека количината на хормонот липокалин-2 е потценета, што, всушност, доведува до прекумерно количество консумирана храна. Сега, преку секојдневни инјекции на овој хормон, ќе биде возможно да се контролира апетитот и, според тоа, да се спречи развојот на дебелината.

Во моментов, со цел некако да го контролираат вишокот килограми, користените таблети за исхрана. Конвенционално, овие лекови може да се поделат на три вида, во зависност од видот на дејството. Првиот "врзе" масното ткиво пред телото почнува да ја обработува храната. Вториот едноставно го забрзува метаболизмот, кој сам по себе го спречува создавањето на повеќе килограми. Третиот тип на пилула дава чувство на полнота, дури и со минимално количество консумирана храна. Според научниците, хормонот липокалин-2 функционира токму според вториот принцип.

За да ги потврдат теоретските податоци, научниците спровеле практичен експеримент кај глувците. Значи, беше откриено дека по јадење, нивото на овој хормон во крвта се зголеми. Секој ден, глувците добивале два дела на хормонот и не добивале тежина. Втората контролна група, која не прима такви инјекции, значително ја зголеми тежината. Исто така, беше откриено дека липокалин-2 може да апсорбира шеќер.

Планиран е нов метод на третман по завршување на сите практични истражувања. Сепак, кога ќе биде точно уште не е познато.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .