Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Црвеното вино го забавува стареењето на мозокот

Група американски научници спровеле студија и утврдиле дека црвено вино, во умерени количини, може да го спречи стареењето на мозокот. Сепак, за да го консумирате овој пијалок, дури и во минимални количини, не можете сите. Кои несакани ефекти можат да бидат, и на која возраст пијалакот произведува таков ефект, научниците допрва треба да дознаам.

Така, според резултатите од истражувањето, беше откриено дека горенаведениот ефект се појавува поради супстанција како што е ресвератрол. Нејзината најголема концентрација е во кожата на грозјето. Покрај тоа што оваа супстанција има корисен ефект врз работата на целиот организам, стареењето на мозокот се забавува. Беше откриено дека белото вино содржи ресвератрол многу помалку од црвено вино.

Практичниот дел од експериментите беше спроведен на лабораториски глувци. Експерименталниот дел од истражувањето траеше повеќе од една година. Секој ден, оптималната количина на ресвератрол беше додадена во храната на глодари. На крајот од работата беше спроведено истражување и беше откриено дека невромускулните состојки беа многу подобри од оние на глувци кои не добија таков додаток.

Како точно оваа супстанца ќе делува врз човечкото тело, научниците допрва треба да дознаат. Сепак, во моментов експертите се уверени дека супстанцијата има позитивен ефект врз телото. Сепак, во колку дози треба да се користи и колку често, сеуште не е познато.

Треба да се забележи дека позитивното дејство на црвено вино врз телото било утврдено порано. Сепак, претходните студии не ја допреа работата на нервниот систем и мозокот. Треба да се разбере дека во некои гастроентеролошки патологии овој тип алкохолен пијалак не може да се конзумира. Затоа, прво мора да се консултирате со медицински специјалисти.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .