Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пробиотиците помагаат во борбата против сезонските алергии.

Според група научници од Флорида, можно е да се надминат симптомите на сезонски алергии ако редовно се користат пробиотици. Сепак, се забележува дека не сите овие супстанции можат да го направат саканиот ефект. За ова, научниците забележуваат, треба да користите специјални комбинации кои се избрани поединечно.

Утврден факт - пробиотиците можат да го регулираат имунолошкиот одговор на алергиските реакции. Сепак, токму кои супстанции произведуваат таков ефект, до неодамна, беше непознат. Како резултат на неодамнешните студии беше откриено дека најефективната комбинација е мешавина од лактобацили и бифидобактерии. Спречување на развој на алергиски реакции се должи на фактот дека зголемување на концентрацијата на регулаторните имунолошки Т-клетки. Дополнително, кога потрошувачката на ваква мешавина ја намалува сериозноста на алергиските реакции, чувствителноста кон самите алергени се намалува со текот на времето. Така, можно е не само да се елиминираат симптомите на алергии, но во исто време да се спроведе превенција, зајакнување на имунолошкиот систем.

Во практичниот дел од експериментот, учествуваа повеќе од 173 волонтери, кои страдаат од сезонски алергиски реакции. Сите учесници беа поделени во две групи. Првата беше дадена комбинација од горенаведените пробиотици, а втората беше дадена плацебо. Експериментот траеше 8 недели. Како резултат на тоа, беше спроведен втор медицински преглед, поради што беше откриено дека луѓето од првата група почнаа да се чувствуваат многу подобро. Треба да се напомене дека микрофлората на желудникот не е променета, што исто така може да се припише на позитивни резултати. Истражувањата во оваа област ќе продолжат, бидејќи научниците треба да дознаат точно како пробиотиците работат во одреден случај на алергија.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .