Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Идентификувани најефективниот метод за спречување на рак на дојка

Според статистичките податоци, ракот е еден од најчестите во светот. Во ризик се луѓето во возрасната група од 35-55 години. Откријте ја болеста во рана фаза на развој, ако периодично се подложувате на медицински преглед, вклучувајќи го ултразвукот на дојката. Сепак, како што покажува практиката, дури и навремено лекување не дава гаранција од 100% дека болеста нема да се врати. Во 25% релапси и ре-метастази се забележани. Ризикот од смртта се зголемува.

Група научници од Канада спроведоа 67 студии на случаи и заклучија дека најефикасен метод за превенција е физичката активност. Треба да се напомене дека студиите се спроведени само во врска со ракот на дојката .

Мета-анализата покажа дека само 150 минути на ден на активни физички вежби го намалува ризикот од развој на онколошкиот процес во млечната жлезда за 41%. Треба да се напомене дека ризикот од повторување и смрт кај оние кои веќе ја претрпеле оваа болест е намален. Научниците забележуваат дека може да го намалите времето на обука за половина, ако вклучите силни вежби во наставната програма и да ги направите поинтензивни.

Научниците забележуваат дека ниската физичка активност не е единствената причина за рак на дојка кај жените. Дебелината, исто така, може да го активира онколошкиот процес. Затоа, лекарите препорачуваат не само да вклучите спорт во вашиот распоред, туку и да ја ревидирате вашата исхрана. Следејќи ги само овие две правила, вие не само што може да го минимизирате ризикот од развивање на таква опасна болест, туку и да ја стабилизирате вашата тежина и со тоа да ја нормализирате работата на гастроинтестиналниот тракт, да ги спречите гастроентеролошките патологии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .