Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мајката пушењето може да предизвика губење на слухот кај детето

Никотин негативно влијае врз здравјето на луѓето, особено кај бремени жени. Како точно оваа супстанца влијае на телото на детето, научниците од Слободниот универзитет во Берлин одлучија да се воспостават. Така, беше откриено дека пушењето додека носи дете може да доведе до фактот дека бебето ќе се роди со лош слух или дури и глув. Покрај тоа, постои ризик детето да се роди со помала тежина отколку што треба да биде во смисла на развој, а тоа е исто така полн со последици.

Практичниот дел од експериментите беше спроведен, како и во повеќето случаи, кај лабораториски глувци. Научниците спровеле истражување за тоа како никотин дејствува на глувци дури и во матката. Покрај тоа, потомството родено хранат млеко со додавање на никотин. Според резултатите од оваа практична студија, научниците утврдиле дека таквата "исхрана" предизвикала пореметувања во развојот на аудитивни центри, кои играат важна улога во перцепцијата на звуците.

Покрај тоа, треба да се забележи дека кај глувците кои биле изложени на никотин, нервните клетки биле многу полоши во пренесувањето на информации до други мозочни неврони. Од ова можеме да заклучиме дека никотинот може да предизвика нарушувања во развојот на не само слухот, туку и менталните способности на бебето.

Малку порано, научниците веќе спроведоа истражување во оваа област. Значи, беше откриено дека пушењето за време на бременоста може да доведе до предвремено раѓање и синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња. Треба да се напомене дека студиите се вршени не само за класичните цигари со тутун, туку и за електронските аналози, за терапијата со замена на никотин и слично. Истражувањата во оваа област ќе продолжат, но веќе можеме со сигурност да кажеме дека пушењето за време на бременоста сигурно влијае врз здравјето на мајката, но и на детето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .