Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Работата повеќе од 39 часа е опасна за здравјето

Премногу работа е опасно за здравјето. Тоа е заклучокот што го постигна група научници од Австралија. Според нив, едно лице не треба да работи една недела, во просек, повеќе од 39 часа. Меѓутоа, во моментов, во скоро сите претпријатија, работниот ден е организиран на таков начин што едно лице работи најмалку 48 часа.

За да направат вакви заклучоци, научниците го анализирале начинот на живеење и здравствениот статус на околу 8.000 луѓе во Австралија. Значи, беше откриено дека 70% од нив страдаат од несоница, синдром на хроничен замор и раздразливост. Покрај тоа, речиси половина од нив се длабоко немаат време да се грижат за себе и да го организираат својот личен живот.

Според научниците, жените треба да работат не повеќе од 37 часа неделно, а мажите не треба да надминуваат 47 часа. Ваквите пресметки се должат на фактот дека, по правило, уредувањето на животот, домаќинството и воспитувањето на децата почива на жените. Покрај тоа, никој не е тајна дека на убавата половина на човештвото му треба повеќе време да се грижи за себе.

Научниците кои ја спроведоа оваа студија забележуваат дека колку повеќе човек работи, толку помалку време го напуштил своето здравје. Од тука доаѓа запоставувањето на многу проблеми со телото, се обидува да се елиминираат симптомите со народни лекови или со неовластено земање лекови, без испитување од специјалист специјалист по медицина. Во исто време, како што покажува практиката, ненавремено лекарски преглед не е диктиран поради недостаток на финансии.

Клиничарите препорачуваат да се разгледаат луѓето кои го поминуваат поголемиот дел од своето време на работа на нивните работни планови. Полноправниот одмор и почит кон вашето здравје е гаранција за успешен живот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .