Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зелениот чај помага при заболувања на коскената срцевина

Познато е дека зелениот чај е еден од најздравите пијалаци. Совршено тонизира, помага да се утврди работата на дигестивниот тракт и е ефикасна во кардиоваскуларните заболувања. Сега е пронајдено уште една корисна особина на овој пијалок - една од компонентите на зелениот чај (epigallocatechnin gallate) е корисна за луѓе со заболувања на коскената срцевина. Особено, станува збор за миелом и амилоидоза . Истражување во оваа област беше спроведено од група научници од Вашингтон.

Амилоидозата е патолошки процес во кој постои нарушување на протеинскиот метаболизам. Кога една од облиците на оваа болест започнува со производство на аномални лесни синџири на имуноглобулини. Таквите супстанции можат да се акумулираат во разни човечки органи - бубрезите, срцето, црниот дроб и така натаму. Со цел да се најдат методи за елиминирање на оваа патологија, специјалисти требаше да разберат како функционираат овие синџири. Покрај тоа, во текот на практични истражувања, беше утврдено и влијанието на епигалокатехининскиот галат.

Значи, во текот на истражувањето беше откриено дека токму оваа супстанција може да ги направи таквите синџири безбедни. Меѓутоа, практичната работа досега е извршена само во лабораториски глодачи и многу успешно.

Колку чај, и во кој режим е неопходно да се користи пациентот со оваа дијагноза, додека не може да се каже за сигурно. Но научниците работат во оваа насока. Во прилог на корисни својства на овој пијалок, лекарите ќе треба да ги дознаат можните несакани ефекти, степенот на влијание врз телото во една или друга форма на болеста.

Генерално, дури и ако не ги земете во предвид таквите нови фактори во врска со зелениот пијалак, неговата умерена потрошувачка ќе биде корисна за секого. Лекарите препорачуваат да се користи чај од ова одделение без шеќер, со додавање свеж нане и лимон. Значи корисни својства на пијалок само ќе се зголеми.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .