Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Генетски модифицирани бактерии - ново оружје против ракот

Група корејски научници работеа на создавањето на најновиот лек кој може да уништи бактериска инфекција и да ги неутрализира мекотелите. Покрај тоа, истражувачите сакаа да дознаат дали бактериите можат да се борат со онколошкиот процес. Беше забележано дека микроорганизмите наменети за напад на мекотели произведуваат специфичен протеин ФлаБ, кој предизвикува имуниот систем да реагира.

Научниците ги направиле бактериите од родот Салмонела да почнат да го произведуваат горенаведеното супстанција. Таквите микроорганизми често ги бараат и уништуваат ткивата на човечкото тело, во кои нема доволно кислород. Тоа е неговата мали малигни неоплазми. Од ова произлегува дека вирусот може да убие тумори.

Оваа теорија беше прифатена да експериментира со глувци - воведувањето во крвотокот на мали глодари на таквата бактерија овозможило значително да се намали обемот на ракот. Сепак, резултатот не дејствуваше на континуирана основа, од која беше одлучено да се модифицираат бактериите.

Втората фаза од експериментот беше да се воведат глувците веќе генетски модифицирани салмонела, кои беа испратени до некои органи и неоплазми. Откако бактеријата стигна до својата дестинација, имунитетот на глодар се обиде да се ослободи од неа. Тој нападнал микроорганизми кои веќе биле во тумори и, соодветно, самите тумори. Истражувачите откриле дека по 12 дена, повеќе од десет од 20 глувци немале само една малигни неоплазми.

Научниците отидоа понатаму и спроведоа уште еден научен експеримент. Глувците биле инјектирани со клетки на ракот, проследено со модифицирани бактерии. Еден месец подоцна се покажа дека половина од глувците имале 4 или помалку тумори, некои од нив воопшто немале. Сепак, кај глодари од друга контролна група, биле формирани повеќе од десет тумори.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .