Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Времето на пристигнување на првата менструација го покажува ризикот од мозочни удари.

Првата менструација кај девојките укажува на појава на хормонални промени, како и на фактот дека телото е биолошки способен за продолжување на трката. Нормално, почетокот на првата менструација е забележан во интервал од 12-15 години. Но, во некои случаи, периодот на појава на менструацијата, поради некоја причина, може да се случи порано или подоцна од утврдениот период.

Вработените на Универзитетот во Тохоку посочија дека оние девојки чија прва менструација започнала порано од 13 години, повеќе од еден и пол пати почесто се соочуваат со мозочни удари . Сличен индикатор е добиен и во споредба со оние жени, кај кои менструацијата прво се појавила на возраст од 15 години.

Покрај тоа, беше забележано дека покрај мозочниот удар, пораниот почеток на менструацијата значително ја зголемува веројатноста за развивање на таква патологија како церебрален инфаркт. Со таква болест, дел од овој орган станува смртен, кој се развива против позадината на намалувањето на протокот на крв и недостатокот на кислород. Студијата исто така покажа дека ако менопаузата се појави на 45 години и порано, ризикот од појава на оваа патологија исто така се зголемува.

Лекарите дошле до слични заклучоци врз основа на набљудувања и историја на болеста кај повеќе од 1.400 јапонски жени во текот на постменопаузалниот период. Научниците забележуваат дека голем број на предиспонирачки фактори влијаат на првиот почеток на менструацијата. Најважни од нив се генетските етиолошки фактори, однесувањето и социо-економскиот статус.

Потпирајќи се на добиените резултати, научниците имаат намера да откријат дали постои веројатност за намалување на ризикот од развој на мозочен удар, ако појавата на првата менструација кај девојките е малку одложена.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .