Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Генетиката откри како да го вратат слухот на глуви луѓе

Најновиот експеримент од областа на генетиката им овозможи на малите глодари да го продолжат слухот за глувите луѓе од раѓањето. Според научниците, ваквиот пристап целосно може да ги излечи луѓето. Третманот беше насочен кон исправување на пропустите од претходните неуспешни обиди за повторно враќање на слухот, што доведе до фактот дека влакната во аурикциите кои се подложни на звучни сигнали станаа неоперативни.

За враќање на слухот се користел специјално изведен синтетички вирус, кој ја играл улогата на курирот. Резултатот ги погоди дури и научниците - глувците почнаа да забележуваат дури и тивок шепот. Така ефикасното враќање на слухот сè уште не е постигнато.

Според медицинската статистика, во половина од случаите недостатокот на слух е предизвикан од ДНК абнормалности. На пример, Usher-овата болест била дијагностицирана кај глодарите на кои биле спроведени студиите. Ова подразбира повреда на структурата и функционирањето на влакната, кои се наоѓаат во внатрешното уво, а вештачки изведениот вирус ги елиминира таквите патологии.

Клиничарите идентификуваа најмалку сто различни видови на генетски мутации кои предизвикуваат губење на слухот кај луѓето. Како резултат на тоа, за секоја од нив треба да се развие своја единствена генетска терапија. Истовремено, истражувачите не се целосно сигурни во безбедноста на најновиот курир-вирус за човечкото тело. Најновата верзија на овој вирус е развиена врз основа на аденовирус.

Во однос на времетраењето на позитивниот ефект, според последните податоци, терапијата трае најмалку шест месеци. Меѓутоа, една таква студија останува една бела точка - временски прозорец. На пример, третманот бил успешен кога вирусот бил воведен веднаш по раѓањето, но ефектот бил негативен ако бил воведен десет дена по раѓањето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .