Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Преземањето на лекови против болки и респираторни заболувања значително го зголемува ризикот од срцев удар.

Вработените во Националната универзитетска болница во Тајван направија неочекувано откритие. Се состои во фактот дека одредена група лекови го зголемува ризикот од срцев удар три пати. Овие лекови примарно вклучуваат нестероидни антиинфламаторни лекови кои имаат антиспазмодичен и антипиретичен ефект.

Клиничарите анализирале податоци од околу 10.000 пациенти кои во изминатите неколку години биле однесени во медицинска установа поради срцев удар . Научниците беа заинтересирани за тоа како оваа група на лекови и респираторни болести влијае на можноста од срцев удар.

За да се добие одговорот, студиите беа спроведени во неколку групи на волонтери. Се покажа дека оние кои страдале од респираторни инфекции и земале нестероидни антивирусни лекови преку уста, ризикот од развој на срцев удар се зголемил три пати во споредба со втората група. Покрај тоа, оние пациенти кои биле инјектирани со такви лекови со помош на droppers, веројатноста за развој на болеста се зголемила до седум пати отколку кај волонтерите кои ја сочинувале контролната група.

Исто така, експертите забележаа дека оние учесници во студијата кои претрпеле респираторна болест, но не земале нестероидни антивирусни супстанции за да го излечат, доживеа срцев удар два пати почесто во споредба со контролната група. Учесниците во студијата, без респираторни инфекции, но земајќи слични лекови, ризикот се зголемил само еден и пол пати отколку кај здрави луѓе.

И покрај ова откритие, сè уште се потребни повеќе истражувања за да се најде подетален однос помеѓу срцев удар и нестероидни антиинфламаторни лекови.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .