Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Недостатокот на шеќер може да доведе до деменција

Шеќерот не е само засилувач на вкус за некои пијалаци и јадења, но исто така е многу важен за целосно функционирање на мозокот. Се забележува дека со недостаток на таква супстанција во телото, се развива Алцхајмеровата болест , како и некои когнитивни оштетувања. Како што истакнуваат лекарите, дури и пред почетокот на почетните манифестации на нарушувања на слични способности, нивото на шеќер почнува постепено да опаѓа. Со цел да се компензира недостатокот на овој орган, акумулира фосфорилиран тау протеин.

Тау протеините формираат замрзнувачи кои го попречуваат протокот на хранливи материи директно преку нервните клетки до мозокот. Резултатот од овој процес е смртта на невроните, деменцијата, губењето на меморијата и претходно стекнатите вештини на една личност. Покрај тоа, беше откриено дека акумулацијата на таквата супстанција подразбира активирање на сигналната патека на P38 киназата.

За горенаведените студии, научниците развија посебна група на мали глодари, кои биле генетски предиспонирани за оштетување на меморијата и веќе имале нарушувања поврзани со тао протеини.

Кога глувците биле стари пет месеци, посебна супстанција била инјектирана во една група на поединци, што спречувало шеќер да се инфилтрира во мозочните клетки и на тој начин да стане чиста енергија. 2-деоксиглукозата беше администрирана околу неколку месеци, по што испитаниците беа тестирани за ментални способности, меморија и способност за учење.

Како што се покажа, глувците кои доживеаа недостаток на шеќер, многу повеќе се справи со специјално направени тестови, наместо група на глодари, чие ниво на шеќер остана нормално. Покрај тоа, претставниците на првата група на неврони функционираа невообичаено, тоа значи дека нормално не може да ги споделуваат информациите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .