Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кофеинот спасува од болести поврзани со стареењето и воспаление, покажа студијата

Персоналот на Медицинскиот факултет Стенфорд ја воспостави односот помеѓу промените поврзани со стареењето, воспалителни процеси, патологии на кардиоваскуларниот систем и пиење пијалаци со кофеин.

Според лекарите, дефектните продукти на нуклеинските киселини кои циркулираат во крвта често предизвикуваат воспаление. Ова се смета за предизвикувачки фактор за формирање на кардиоваскуларни патологии и влијае на високата стапка на морталитет. Практично сите незаразни болести кои се јавуваат на позадината на процесот на стареење се тесно поврзани со долгиот и слаб воспалителен процес. Лекарите често го споредуваат ова нарушување со малигни тумори, Алцхајмерова болест , срцеви заболувања, како и остеоартритис и депресивна состојба .

Неодамнешните студии покажуваат дека кофеинот и неговите продукти за распаѓање можат да се борат со слични супстанции на нуклеинските киселини. Теоријата беше најавена дека ова е она што влијае на фактот дека љубителите на кофеин живеат подолго.

Со цел да се испитаат ефектите на кофеинот, експертите одлучија да проучуваат крв. Во првата фаза од експериментот беше анализирана крвта на луѓето од млади и постари возрасни групи. Беше откриено дека метаболитите на нуклеинските киселини влијаеле на зголемување на активноста во генетскиот кластер, што беше причина за зголемено формирање на интерлеукин-1 бета.

Кога метаболитите биле администрирани на мали глодари, тие забележале развој на системски инфламаторен процес и зголемување на параметрите на артерискиот тон. Покрај тоа, имуните клетки се депонираа во бубрезите на глувци, што предизвикало зголемување на бубрежниот тон. Сепак, кофеинските метаболити содржани во чајот и чоколадото се заштитени од патолошкото влијание на метаболитите на нуклеинската киселина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .