Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекарите најдоа нов метод за лекување на Алцхајмеровата болест

Пациентите со Алцхајмерова болест најчесто се соочуваат со такво нарушување како неправилно функционирање на мозокот, наспроти позадината на која луѓето ја губат меморијата. Тоа беше овој фактор што американските научници почнаа да го проучуваат. Во текот на истражувањето, мали глодари биле користени како експериментални животни, во кои биле забележани слични отстапувања.

Студијата имаше влијание врз танг протеините на танг. Ова се должи на фактот дека со оваа патологија постои акумулација на неколку типови на слични супстанции - бета-амилоид и самите запци на тау протеинот.

Практично сите претходни начини за развивање на лекови за таква болест се поврзани со ефект врз првиот тип на протеини, додека вториот тип на кластери е одговорен за губење на меморијата кај пациенти со слична дијагноза. Врз основа на ова, научниците од Универзитетот во Вашингтон одлучија да се обидат директно да ја намалат акумулацијата на тау протеинот.

Научниците го постигнале овој ефект со помош на некои фрагменти од РНК. Тоа е антисенс олигонуклеотиди кои го нарушуваат функционирањето на тој ген, кој е одговорен за секреција на протеинот од тао и не дозволува целосно да се формира оваа супстанција.

Дневно за еден месец, специјална супстанца наречена Tau-ASO12 била инјектирана во мали глодари. Вреди да се напомене дека тие биле предиспонирани за формирање на овој опасен протеин. Лекот супстанција беше во можност да ги растера мозокот, да ги уништи постоечките акумулации на запците, како и да го спречи неговото ширење и акумулација во иднина.

За време на студијата беше откриено дека благодарение на ваквите инјекции учесниците во експериментот успеале да живеат еден и пол подолг од претставниците на контролната група, кои не биле инјектирани со лекот. Покрај тоа, глодари ги задржаа сите потребни вештини, на пример, сместување аранжман. Паралелно, медицинската супстанција беше тестирана на мајмуни. Тие не само што забележаа четирикратно намалување на нивото на протеинот та, туку и не откриваат никакви несакани ефекти од таквата терапија.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .