Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Карактерот зависи од обликот на мозокот

Беше откриено дека нивото на изразување на различните особини на личноста на личноста може да се одреди од обликот на човечкиот мозок. Овој заклучок го направија вработените од Универзитетот во Кембриџ.

Вработените внимателно ги анализирале податоците на повеќе од половина илјади луѓе. Ние го проучувавме односот помеѓу структурата на церебралниот кортекс и главните особини на личноста. Карактеристиките на церебралниот кортекс се неговата дебелина и површина, како и бројот на извиткување. И главните карактеристики кои невротичност, совесност, отвореност, податливост и екстраверзија станаа.

Кората на овој орган има голема површина, поради присуството на извиткување. За време на нивното формирање, нејзината дебелина е значително намалена. Поради овој механизам на структура, мозокот е доста голем и се вклопува во черепот. Овој дизајн функционира низ целиот живот. Постариот човек е, толку е помала дебелината на ова тело, бројот на нејзините склоности и површината, напротив, се зголемува. Дополнително, со возраста, степенот на невротичност се намалува, а до одреден степен се зголемуваат и подобрувањата и добрата вера.

За време на студијата беше откриено дека високиот степен на невротичност, кој ја зголемува можноста за отстапувања од страна, е директно поврзан со големи индикатори на дебелина на кортиката, помали вредности на површина и број на извитувања во некои делови на мозокот. Во поголема мера, научниците обрнаа внимание на префронталните и темпоралните лобуси. Во исто време, отвореноста на едно лице кон ново искуство и впечатоци беше коригирана со намалување на дебелината, како и зголемување на површината и бројот на извидувања на кортексот во префронталниот дел на мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .