Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Никотинот може да ги потисне симптомите на шизофренија

Широко се верува дека никотин му штети на телото, но ова е во случаи на пролонгирана зависност од зависност. Истражувачите на Универзитетот во Колорадо, кој се наоѓа во Болдер, направија неочекувано откритие - пушењето цигари може да ја намали клиничката манифестација на болеста како што е шизофренија .

Беше забележано дека никотин придонесува за активирање на невроните, што, пак, го намалува нивото на развој на симптомите на оваа болест. Сепак, тајната лежи не само во ефектите на никотин. Подеднакво важни се генетските карактеристики на секој пациент.

Таквата супстанца доведува до завршување на одреден дисбаланс, кој е предизвикан од генетски фактори. Вработените во универзитетот го испитуваа феноменот на хипофнализмот. Ова е процес на намалување на протокот на крв во одредени области на мозокот, особено на фронталниот и префронталниот. Ова е еден од предиспонирачките извори на шизофренија.

Поради недоволниот проток на крв, сличен процес се јавува и кај активноста на невроните во областа на префронталниот кортекс. Ова е главната причина што луѓето кои страдаат од ова нарушување меморираат информации и донесуваат одлуки со голема тешкотија.

Веројатноста да се развијат вакви проблеми се зголемува со одредена варијација на генот CHRNA5. Исто така беше забележано дека поединците со оваа варијација во шизофренијата имаат поголема веројатност да бидат зависни од никотин. Според лекарите, за овие пациенти, најверојатно, цигарите ја играат улогата на еден вид на медицина.

За време на студијата беше откриено дека кога на стаорци со мозочни заболувања им беше даден никотин, активноста на овој орган се зголеми за неколку дена. По една недела, активноста се враќа во нормала целосно.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .