Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Скенирање на мозокот по раѓањето ви овозможува да го одредите степенот на ризик од развојни нарушувања на детето

Постои перцепција дека предвремените бебиња се склони кон голем број патологии, меѓутоа, малкумина знаат дека најопасните од нив е кислородното гладување, кое има второ име во областа на медицината - мозочна хипоксија. Таквото пореметување предизвикува оштетување на белата маса во овој орган, што, пак, предизвикува нарушување во пренесувањето на интрацеребралните сигнали, како и помеѓу мозокот и другите внатрешни органи.

Значи, бебињата родени предвреме имаат високо ниво на развој на такво нарушување. Колку порано е откриен, толку е поголема шансите за навремено лекување и поповолна прогноза.

За повеќе од седум години, канадските лекари следеа група на предвремено родени бебиња. Повеќе од 55 деца кои биле родени порано од пропишаниот период, имено, пред 31 недела од бременоста, по раѓањето на пациентот, спровеле таква дијагностичка процедура како МНР на мозокот. Потоа, кога учесниците беа наполнети една и пол година, истражувачите ја оценија нивната способност да размислуваат, степенот на развојот на говорот, како и моторните функции.

Беше откриено дека колку повеќе оштетување на мозокот е забележано кај децата, толку е поголем ризикот од оштетување на моторот на возраст од една и пол години. Покрај тоа, значителен број на повреди во фронталниот лобус на мозокот многу пати ја зголеми веројатноста за развој на проблеми со размислување. Од ова произлегува дека локацијата на фокуси на заболувањето има многу важна улога.

На пример, кај деца со повеќе лезии во фронталната зона, можноста за формирање проблеми со размислување била повеќе од 75 пати поголема, а функциите на моторот биле повеќе од 60 пати повисоки отколку кај децата од слична возрасна група без слични повреди во мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .