Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери: естроген има позитивни својства.

Долго време е утврдено дека жените се повеќе подложни на пост-трауматски стрес , но во животот тие се соочуваат со такви нарушувања поретко од мажите. Истражувањата покажаа дека естроген го штити мозокот на жените од психотраума.

Вработените од Универзитетот Емори во соработка со истражувачите од медицинската школа Харвард укажуваат на тоа дека женскиот хормон е доста значаен од формирањето на посттрауматски нарушувања. Стана позната - различен одговор на мозокот кон стрес е поврзан со различни нивоа на овој хормон. Покрај тоа, во средината на менструалниот циклус, претставниците на послаб пол продуцираат многу повеќе прогестерон, а нивото на естроген е многу помало. Поради оваа причина, беше забележано дека оние жени кои претходно биле изложени на посттрауматски стрес имале повеќе епизоди што ги потсетувале на поранешната траума.

Исто така, лекарите одлучија да учат дали таков хормон ја менува динамиката на гените директно во мозокот. За таков експеримент, крвта беше земена од повеќе од 270 волонтери и беа анализирани вредностите на метилирање на ДНК. Ова се трансформации кои се однесуваат на епигететика и предизвикуваат намалување на активноста на некои гени. Беше откриено дека нивото на одредена форма на женскиот хормон е поврзано со ДНК метилација.

Научниците дознале дека концентрацијата на естроген влијае на ген одговорен за страв, што е исто така важно за време на утврдувањето на однесувањето и формирањето на меморијата. Метилационите вредности на таков ген биле неколку пати повисоки кај женките со посттрауматски стрес и се директно поврзани со одговорот на стравот. Исто така, се открива врската помеѓу конвулзиите на мозокот, како што се бадемот и цингулата, бидејќи учествуваат во појавата на спомени од страв.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .