Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери - психотерапија трајно ги менува врските во мозокот

Британските научници открија дека психотерапијата доведува до зајакнување на специфичните лигаменти во мозокот кај луѓето на кои им е дијагностицирано нарушување како што е психозата . Се претпоставува дека ова води кон елиминација на симптомите на ова нарушување и закрепнување на пациентите по 8 години.

Когнитивно-бихејвиористичката психотерапија вклучува трансформација на мислите и верувањата на една личност. Лицата кои страдаат од психози кои се развиваат на позадината на психотерапијата се обучени за поинаку да ги перцепираат нивните индивидуални искуства.

Претходно беше откриено дека по психотерапијата кај пациенти со психоза, врските помеѓу оние области на мозокот кои се вклучени во третманот на социјалните закани стануваат поблиски. Тоа е она што влијае на подобрување на состојбата на луѓето.

Волонтерите беа поделени во неколку групи. Првиот земал само лекови, додека вториот присуствувал на когнитивно-бихејвиорална психотерапија. По завршувањето на експериментот, сите учесници беа подложени на СМН скенирање, при што беше оценето одговорот на мозокот на фотографии на лица со различни изрази на лицето. Слично скенирање беше спроведено пред студијата и шест месеци подоцна. Експериментот покажа дека комуникацијата во мозокот се менува само кај луѓе од групата што се подложени на психотерапевтски сесии.

Сепак, научниците одлучија да ја продолжат студијата. За неколку години, тие следеа 15 пациенти подложени на психотерапија. Специјалисти ги проучувале нивните медицински досиеја и побарале од луѓето да завршат специјални тестови. Беше забележано дека зајакнувањето на врските помеѓу бадемот и фронталните лобуси, кои се одговорни за реакцијата на заканата и размислувањето, стана фактор во одржливото закрепнување на луѓето кои страдаат од психоза.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .