Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рајзинг на работа може да предизвика лошо здравје.

Овие заклучоци беа направени од научници од Стокхолм истражувачкиот центар. Според нив, кариеристите се повеќе подложни на одредени болести. Таквите претпоставки беа потврдени со податоци од истражувањата.

За практичниот дел од работата беа избрани 1.400 мажи и 2.000 жени. Треба да се забележи дека меѓу доброволците се луѓе кои во последните две години добија промоции на кариерата неколку пати и оние кои го заземаа истото место сето ова време.

Научниците откриле дека оние луѓе кои биле на исто работно место немале никакви здравствени проблеми. Треба да се напомене дека научниците го земале во предвид не само физичкото туку и психолошкото здравје на луѓето.

Што се однесува до групата во која се наоѓаа кариеристите, имаше многу повеќе луѓе кои почнаа да се разболуваат од промоцијата. Според научниците, овој фактор се должи на фактот што лицето на ново работно место почнува да биде понерворен и во почетната фаза се плаши да не се справи со задачите и, како резултат на тоа, да ја изгуби работата.

Кај мажите, депресијата и психолошките здравствени проблеми се најчести. Што се однесува до жените, тие најчесто имаат проблеми со соматска природа. Сепак, по 4-6 години состојбата на здравјето се стабилизира.

Во светло на ваквите резултати од истражувањето, научниците препорачуваат правилно да го планирате вашето работно време, без оглед на тоа која позиција ја заземате. Логично е да се претпостави дека психолошкиот стрес ќе влијае на перформансите и физичкото здравје. Затоа, треба правилно да се определат приоритетите, а не само да работат добро, но, исто така, да се релаксираат. Ако се манифестираат депресија или други психолошки проблеми, треба да побарате помош од специјалисти.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .