Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискавери - потрес на мозокот и Алцхајмерова болест се меѓусебно поврзани

Долго време, широко се веруваше дека сериозните трауматични повреди на мозокот се еден од главните предиспонирачки фактори за појава на невродегенеративни болести.

Сепак, истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Бостон спроведоа серија тестови кои покажаа дека дури и малиот тресење на овој орган ќе предизвика широк спектар на непријатни последици, меѓу кои вреди да се истакне Алцхајмеровата болест .

Експериментите вклучуваа повеќе од 150 воени ветерани што се одржаа во Авганистан и Ирак, чија просечна возраст беше 32 години. Една група на предмети беше потресена едно или повеќе пати, а втората не беше. Апсолутно сите учесници на студијата биле подложени на инструментално испитување наречено МРИ. Во текот на таквата дијагноза, мерењата на церебралниот кортекс, особено неговата дебелина, биле извршени во 7 области на овој орган, кои се меѓу првите кои престануваат да функционираат нормално во случаи на дијагностика на Алцхајмеровата болест.

Беше откриено дека поткожувањето на мозокот , дури и најслаб степен, е директно поврзано со дистрофијата на кортексот во оние области на овој орган, кои се првите што се деменција . Ова се должи на значително помалку кортикална дебелина во одредени области на мозокот. Исто така, научниците обрнуваат внимание на фактот дека таквите аномалии се идентификувани кај средовечни луѓе, т.е. релативно млад.

Истражувачите имаат големи надежи дека нивните наоди ќе им помогнат на лекарите да дознаат повеќе за причините и односот помеѓу контузија со невродегенеративни заболувања и Алцхајмерова болест. Вреди да се напомене дека во комбинација со негативни генетски фактори дури и малата повреда на мозокот може да биде фатална.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .