Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Експертите се близу до создавање на лек за аутизам

Истражувачите од Универзитетот во Калифорнија, користејќи ваков инструментален преглед како EEG, идентификувале претходно непознат биомаркер кај деца со дијагностициран нарушување на аутистичкиот спектар, кои страдаат од Dup15q синдром.

Причината за овој тип на болест е поделбата на 15-тиот хромозом. Ова е една од најчестите генетски абнормалности на развојот, што е поврзано со слична патологија. Лекарите сè повеќе ги идентификуваат генетските фактори во развојот на аутизмот . Сепак, во моментов нема конкретни препораки за таквите деца и нивните родители.

Научниците спроведоа студија за електричната активност на мозокот кај 11 деца со овој синдром, 10 од нивните врсници со аутизам, но без специфичен синдром и 9 совршено здрави деца. Карактеристична особина беше пронајдена кај учесниците во студиите со Dup15q синдром, кои не беа пронајдени кај други претставници на таквото истражување.

Вработените на Универзитетот во Калифорнија ги истакнуваат своите надежи дека нивното откритие ќе има важна улога во развојот на нови методи за дијагностицирање и лекување на аутизмот.

Претходно, научниците од Универзитетот Јеил научиле од студии на мозокот кај бебиња со слична дијагноза за да утврдат дали третманот ќе им помогне на децата од предучилишна возраст. Анализирани се резултатите од скенирањето на МРИ во мозокот на децата со аутизам, пред и по терапијата, со што се открива ефективноста на медицинските техники.

Кога ја проучувале областа на мозокот која е вклучена во обработката на социјалните информации, имено орбитофронталниот кортекс, научниците можеле да го предвидат одговорот на пациентите на третман.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .