Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекарите: тетовирањето може да резултира со инфекции и рак

Според заедничките теории на вработените на универзитетите во Брадфорд и Копенхаген, тетовирањето може да предизвика сериозни болести. Главната загриженост не е алатките со кои работат артистите на тетоважа, туку боите со кои се направени.

Беше откриено дека тие се збогатени со канцерогени материи, што може да предизвика не само онкологија, туку и други сериозни лезии на кожата. Ова се должи на фактот дека во црвената боја се пронајдени траги од жива, а честички од кобалт се наоѓаат во сина и зелена боја. Покрај тоа, други бои содржат тешки метали како олово, титаниум, хром, кадмиум, никел и други. Внимателна студија за 21 популарна сорта на бои покажа дека во половина од нив се пронајдени токсични супстанции.

Покрај тоа, беше забележано дека со голема преваленца на тетоважи, има неколку пати повеќе пациенти на кои им се дијагностицирани одредени кожни инфекции. Плус, луѓето треба да бидат претпазливи со алергиска реакција на таквите бои.

Исто така, беше откриено дека во одредени ситуации тетовирањето може да им наштети не само на кожата, туку и на мускулите. Поради оваа причина, лекарите советуваат многу внимателно да изберат место за тетоважа. Во никој случај не може да се стави слика на површината на кожата, во која се наоѓаат молови.

Во прилог на сквамозните видови рак, карциноми и меланоми , како и дерматолошки болести, постои можност за влегување во телото, во процесот на тетовирање, како болести како ХИВ , хепатитис Б и В. Во случаи на заразен процес, терапијата со антибиотици треба да започне веднаш и да побара лекарска помош.

Експертите наведуваат дека употребата на бои нема доволно контрола од релевантните службени служби.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .