Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Докторите зборуваа за важноста на додатокот за работата на имунитетот

Долго време, се сметаше за мал додаток на цекумот, кој не е најважниот дел од човечкото тело, по отстранувањето на кое ништо не се менува во неговото функционирање. Тој е запаметен само во случаи кога се појавуваат знаци на апендикс, што бара итна хируршка интервенција. Сепак, со оглед на неодамнешните студии, апендиксот игра значајна улога во човечкото тело.

Овој заклучок беше направен од страна на научниците по проучувањето на еволуцијата на апендикс кај луѓето, како и користењето на информации за карактеристиките на гастроинтестиналниот тракт кај повеќе од 500 видови цицачи.

Беше откриено дека кај разни видови таков додаток самостојно се развива повеќе од 30 пати и практично не исчезнува по нејзиното прво појавување. Покрај тоа, беше откриено дека апендиксот е тесно поврзан со голема концентрација на ткива како што е лимфоид, кој се наоѓа во цекумот, кој го поврзува дебелото црево и јејунумот.

Наспроти позадината на ваквите откритија, беше предложено дека додатокот е многу важен за функционирањето на имунолошкиот систем, како дополнителна компонента на нејзината заштита. Ова се должи на фактот дека во сличен додаток, некои бактерии кои имаат корист од телото можат да продолжат. Всушност, апендикс игра улога на еден вид "дом" за корисни интестинални бактерии кои ќе созреат во него. Од ова произлегува дека е важен дел од еден поширок комплекс.

Така, додатокот треба да биде особено заштитен, бидејќи директно влијае на силата на имунитетот. Оние корисни бактерии кои биле изгубени поради било кој патолошки процес во гастроинтестиналниот тракт ќе бидат обновени од овој додаток. Ако нешто му се случи, тогаш имунитетот на лицето ќе биде значително ослабен и ќе мора да се одржува на други начини.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .