Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бескорисна хирургија сега е реална

Долго време научниците и докторите од целиот свет се обидуваат да се борат против формирањето на грозни лузни и лузни на кожата на пациентите по извршување на хируршка процедура. Сепак, вработените на Универзитетот во Пенсилванија сфатија како да направат рани да заздрават без формирање на такви дефекти на кожата. Тоа е она што го прави возможно да се извршуваат операции, вклучувајќи и пластични, без видливи последици.

За време на експериментите, беше откриено дека е можно да се ослободат од лузните со претворање на одредени клетки во раната во адипоциди, т.е. масни клетки. Во речиси сите случаи, тие се губат во периодот на заздравување и појава на лузна, иако има многу од нив во здрава кожа. За време на постоперативното закрепнување, голем број на миофибробласти често се наоѓаат на местото на раната, што придонесува за формирање на ткиво на лузна.

Научниците одлучија да се обидат да ги променат миофибробластите, конвертирајќи ги во масните клетки, што пак овозможува да се запре процесот на создавање на лузна за време на заздравувањето. Специјалистите успеаја да ги регенерираат фоликулите на косата. Преку нив помине одредени сигнали, преку кои се обновува маснотии во кожата.

Наспроти позадината на ваквите студии, беше констатирано дека фоликулите на косата, кои се основа за трансформација на миофибробластите во масните клетки, прво се развиваат во процесот на заздравување на раните. Во отсуство на фоликули, невозможно е да се добие слична компонента, а нивното присуство многупати ја зголемува веројатноста дека раната ќе заздрави без лузна.

Слични резултати во блиска иднина ќе имаат огромно влијание врз развојот на медицината и ќе им овозможат на пациентите да заборават на непријатните потсетувања за операциите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .