Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците нашле начин да ги обноват забите

Најмалку еднаш во животот, секој човек имал проблеми со забите, особено, страдал од кариес или бил подложен на непријатен процес на полнење на забите. Сепак, наскоро овие нарушувања може да станат во минатото, според експертите на Лондонскиот институт за стоматологија.

Вработените имаат развиено уникатна техника која е способна да ги ажурира матичните клетки директно во пулпата, како и да ги подобри регенеративните процеси на забите. Експертите дојдоа до заклучок дека е можно да се предизвика стимулација на матични клетки кои се насочени кон производство на дентин.

Токму оваа супстанца ги заштитува забите од било какво помало оштетување. Тој е продуциран од телото самостојно, но не може да се справи со оваа задача со екстензивно уништување на единиците на заботскиот ред. Поради оваа причина, стоматолозите треба вештачки да обезбедат заштита на погодениот заб, имено, да се инсталираат пломби, користејќи различни материјали. Ова значи дека забот никогаш не може да се регенерира сам по себе.

За да се активира секрецијата на матичните клетки, специјалистите ја користеа активната молекула GSK-3, која е извлечена од лек кој има за цел лекување на Алцхајмеровата болест . Оваа супстанција ги стимулира матичните клетки, што за возврат предизвикува активно производство на дентин. Ова ја елиминира потребата да се користат пломби за елиминирање на кариесот, дури и во случај на големо оштетување на забот. Покрај тоа, со повторување на сличен проблем, предмет на присуство на печат, нема да биде потребно да се отстрани и да се исчисти поголемата празнина, во споредба со првобитната.

Таквата молекула е испорачана со распаѓање на колагенски сунѓери, кои по некое време само-апсорбираат и водат кон природно враќање на забите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .