Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Предвремените бебиња имаат важна предност во однос на останатите.

Кога родителите дознаваат дека нивното дете може да се роди порано од крајниот рок, тогаш тие чувствуваат вознемиреност. Ова се должи на широко распространетата погрешна претпоставка дека предвременото раѓање на новороденче повлекува само негативни последици.

Сепак, студиите на научниците од Универзитетот во Северозапад укажуваат на спротивното - предвремените бебиња имаат одредена предност. Беше откриено дека тие имаат неколку пати подобро и јазичните вештини почнуваат да се формираат порано. Таквите деца имаат посилна врска помеѓу јазикот и сознанието.

Од ова произлегува дека прераните деца ќе бидат нешто физички послаби од другите деца од групата новороденчиња, но нивната супериорност ќе биде дека тие во иднина ќе станат подобро ориентирани во светот.

За време на студијата, научниците ги оценувале предвремено бебињата без изразени здравствени проблеми и деца за кои целосно се грижеле. Предмет на студијата беше развојот на комуникација на раните јазични вештини и категоризација на предметот.

Заклучокот на експериментот е дека предвреме бебињата заобиколат целосно носени бебиња, околу еден месец, во врска со искуството што се добива додека го слушате јазикот. Покрај тоа, обичните деца не ја исклучуваат веројатноста за проблеми при стекнување јазик, обработка на когнитивни информации и концентрација на внимание.

По извршувањето на серија тестови помеѓу двете групи на новороденчиња, се забележани мали разлики во формирањето на мозокот кај деца од различни групи. Од ова произлегува дека предвремено родените деца ги изговараат своите први зборови многу порано од нивните сосема зрели врсници. Исто така, се утврди дека предвремено бебињата се прилагодуваат подобро на надворешните стимули.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .