Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ќе создадат "еликсир на младоста"

Наскоро, можеби, ќе се појави нов лек на медицинскиот пазар, кој во научните кругови е веќе наречен "еликсир на младоста". Според прелиминарните податоци, таквата супстанца не само што може да го забави процесот на стареење, туку и да ја промовира регенерацијата на клетките. Научната работа беше спроведена од научници од Универзитетот во Еразмус.

Практичниот дел од експериментите, како и во повеќето случаи, беше спроведен на глувци. Значи, по воведувањето на вакцината, беше забележано дека глодарите на возраст почнаа да водат поактивен начин на живот. Покрај тоа, новата волна почна да расте и визијата малку се подобри. По лабораториски истражувања, беше откриено дека новата супстанца едноставно ги уби клетките што го провоцираат процесот на стареење на живиот организам. Како резултат на тоа, животниот век на глодари беше продолжен за 25%.

Процесот на стареење, според научниците, се должи на фактот дека постојат клетки во човечкото тело кои престануваат да се делат. Токму овие клетки произведуваат протеин кој предизвикува вкочанетост на соседните органи. Како последица на овој фактор, внатрешните органи почнуваат да се истрошат.

Научниците веруваат дека можете да го прекинете процесот на стареење со помош на таблети. Сепак, во моментот, сè уште не е разјаснето дека факторот е како точно ваквите медицински лекови ќе влијаат на болестите што се јавуваат во староста. Според шефот на истражувачкиот тим, треба да се развие супстанција која не само што ќе ги убие клетките што предизвикуваат стареење, туку и ќе ги заменат со нови. Во моментов, еден од најверојатните процеси што ќе го произведат саканиот резултат ќе биде диференцијацијата на блиските матични клетки. Во секој случај, истражувањата во оваа област се уште се во тек, научниците мора да откријат какви контраиндикации има нова супстанција и колку е ефективна во присуство на сенилни болести.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .