Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Брокулите и спанаќот ја подобруваат меморијата

Експертите од истражувачкиот центар во Илиноис откриле дека зеленчукот и спанаќот од брокула, како и жолчката, ја подобруваат меморијата и имаат позитивен ефект врз сите делови на мозокот. Експертите спроведоа експеримент во кој откриле дека овие состојки содржат голема количина на таква компонента како лутеин. Учесниците во експериментот што јаделе спанаќ и брокула имале висок процент на концентрација на овој елемент што влијаеше на кристализирана интелигенција. Таквата студија покажала дека зголемувањето на антиоксидантот влијае на безбедноста на знаењата добиени претходно.

За експериментот, научниците поканија доброволци 60-75 години. Прво, сите учесници ја завршија задачата да идентификуваат "кристализирана интелигенција". Претставниците на Универзитетот го мереле процентот на лутеин во крвта и извршиле МНР. За време на анкетата на волонтери, универзитетски специјалисти заинтересирани за временскиот дел од мозокот, кој е одговорен за кристализирана интелигенција.

По испитувањето и тестирањето на тестовите, научниците заклучија дека луѓето со висока стапка на лутеин при тестирање имале поправилни одговори од волонтерите со ниска стапка. Покрај тоа, истражувачите откриле дека учесниците со подобри резултати од тестот имале повеќе сива материја во церебралниот кортекс, што директно влијае на формирањето на кристализирана интелигенција.

Откако ги идентификуваа позитивните резултати од експериментот, лекарите наведоа дека антиоксидантот го намалува воспалението во мозокот и го подобрува преносот на пораките помеѓу нервните клетки.

Потсетиме дека колегите од Истражувачкиот центар Флорида спровеле слични експерименти. Како резултат на тестовите, тие утврдиле дека лутеин ја спречува макуларната дегенерација поврзана со возраста, што предизвикува оштетување на видот кај постари лица. Според нивните податоци, оваа супстанца помага да се задржи кожата на лицето колку што е можно помладо и еластично.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .