Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Диспнеата може да биде знак за сериозни заболувања.

Научниците од истражувачкиот центар на Универзитетот во Гетеборг спроведоа низа практични студии и откриле дека хроничната диспнеа (сметана како таква ако трае повеќе од 6 месеци) може да биде симптом на патологијата на кардиоваскуларниот или респираторниот систем.

Последни научници одлучија да проверат со практични истражувања. Значи, беше откриено дека на 60% од луѓето со хронична диспнеа се дијагностицирани болести на кардиоваскуларниот систем или предиспозиција кон нив. Покрај тоа, некои биле дијагностицирани со хронична опструктивна пулмонална болест .

Беше спроведена прелиминарна анализа на неколку клинички слики на луѓе кои отидоа на лекар со овој симптом. Значи, беше откриено дека квалитетот на животот е значително полош кај луѓето со хронична диспнеја отколку кај оние кои немаат таква патологија. Покрај тоа, околу половина од луѓето биле дијагностицирани со латентна форма на опструктивна пулмонална инсуфициенција.

Според научниците, заостатокот на здивот не е помалку значаен фактор на ризик за развој на кардиоваскуларни болести од нестабилниот крвен притисок. Дополнително, таков симптом може да укаже на развој на сериозни патолошки процеси во областа на респираторниот систем.

Треба да се напомене дека прекумерната тежина може да придонесе за развој на горенаведените заболувања и недостаток на здив. Затоа, истражувачите препорачуваат да ја следат нивната тежина и целокупното здравје. Ако некое лице забележи дека на претходното ниво на физички напор му се дава тешко, без никаква очигледна причина, веднаш треба да се консултирате со лекар. Ова важи за луѓе од било која возраст. Научниците забележуваат дека во последно време кардиоваскуларните патологии не се ретки кај луѓето и младите луѓе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .