Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Антиретровирусните лекови се опасни за мозокот.

Група истражувачи од Пенсилванија тврдат дека лековите што се користат за лекување на ХИВ можат да имаат многу негативен ефект врз човечкиот мозок. Според резултатите од истражувањето, ваквите лековити супстанции доведуваат до конфузија, оштетување на меморијата и напади на агресија. Исто така, научниците претпоставуваат дека ова е далеку од сите проблеми кои можат да се појават во однос на психолошкото здравје на луѓето кои земаат такви лекови повеќе од шест месеци.

Практичните истражувања покажаа дека инхибиторите на протеаза, кои се основа за лекови против ХИВ, го предизвикуваат развојот на бета-амилоидниот протеин, кој е директно поврзан со деменција . Последица на земање на такви супстанции беше зголемувањето на ензимот кој го расцепи амилоидниот протеин.

Најчесто користените лекови се Ритонавир и Саквинавир. Со помош на овие лекови, стапката на смртност на луѓе со таква дијагноза е намалена за 50%. Сепак, научниците откриле дека овие лекови имаат прилично сериозен несакан ефект, бидејќи тие имаат негативен ефект врз човечкиот нервен систем.

И покрај фактот дека таквите несакани ефекти се најдени кај овие лекови, тие нема да бидат отстранети од широката употреба, во секој случај, досега. Ова се должи на фактот дека тие немаат аналози, но за луѓето со ХИВ, тие се од витално значење. Научната работа во оваа насока сè уште ќе се спроведе. Сега научниците ќе треба да воспостават точен алгоритам за негативното влијание на лековите и да измислат блокатори на овој несакан ефект.

Покрај тоа, научниците препорачуваат да се преземат сите мерки за спречување на оваа болест. За жал, во моментов не постои лек во светот што целосно ќе го елиминира ХИВ.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .