Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Депресијата може да ја намали ефективноста на хемотерапијата.

Група научници од Јапонија спроведоа неколку практични студии, при што беше откриено дека ефективноста на хемотерапијата кај оние луѓе кои во времето на третманот страдале од депресија или од некое друго психолошко пореметување е многу помала. Основата беше земена од луѓе на кои им е дијагностициран рак на белите дробови . Сепак, научниците тврдат дека ова може да важи и за други видови на рак.

Научниците анализирале податоци од 186 лица кои биле дијагностицирани со рак на белите дробови во 2-3 фази на развој. Значи, беше откриено дека во присуство на депресија, искуства и само апатија кон сѐ, ефективноста на хемотерапијата беше минимална. Покрај тоа, лекови за лекување за третман на оваа болест имале малку помал ефект.

Овој процес се должи на фактот дека во таква психолошка состојба нивото на неутрофичниот фактор на мозокот во крвта беше намалено. Ова, пак, ја потиснало чувствителноста на лековите против рак и отпорноста на телото на несаканите ефекти на лековите. Покрај тоа, имаше значителен недостаток на протеини во крвта, што исто така негативно влијаеше на телото за време на таквата сложена терапија.

Во овој поглед, научниците препорачуваат да се обрне внимание не само на физичкото, туку и на психолошкото здравје на пациентот за време на третманот на овој тип на болест. Споредувајќи ги податоците од медицинските индикатори и општата историја на пациенти со рак на белите дробови, научниците откриле дека веројатноста за смрт кај пациенти со негативна емоционална позадина е многу поголема. Затоа, за време на третманот има смисла да се вклучат не само специјализирани медицински специјалисти, туку и психолози.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .