Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Процесот на стареење може да се забави.

Група истражувачи од истражувачкиот центар Солковски откриле дека со некои ефекти врз човечките клетки, процесот на стареење може значително да се забави. Поточно, станува збор за репрограмирање на некои клетки на човечкото тело. Сепак, мора да се каже дека таквите практични експерименти, досега, се извршени само на лабораториски глувци. На практичната работа со учеството на човекот, во моментот, не зборуваме.

Во текот на практичните истражувања, научниците успеаа делумно да ги вратат клетките на кожата во ембрионалната состојба. Глувците на кои таквите експерименти биле извршени почнале да изгледаат многу помлади. Покрај тоа, научниците забележале дека овој фактор влијае на живиот организам не само надворешно туку и внатрешно. Се покажа дека глодарите живееле 30% подолго од нивните соработници. Според научниците, ако тоа може да се направи со човечкото тело, тогаш просечниот животен век може да се зголеми на 108 години.

Треба да се напомене дека практичното истражување не беше спроведено на здрави глодари, туку на оние кои беа болни со прогемија, болест која предизвикува забрзан процес на стареење. Методот се базираше на репрограмирање на ДНК клетки. Покрај тоа, резултатите од медицинскиот преглед покажаа дека кардиоваскуларниот систем, гастроинтестиналниот тракт почна да работи многу подобро и еластичноста на мускулното ткиво се подобри.

Научниците веруваат дека тестирањето со учество на човекот може да започне во следната деценија. Доколку резултатите од истражувањето во оваа област се позитивни, тогаш ќе биде можно да се зборува не само за забавување на процесот на стареење, туку и за развој на нови методи за лекување на одредени болести. Во моментот, тестовите продолжуваат во лабораторијата со учество на глувци.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .