Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Грипот за време на бременоста може да предизвика ментални нарушувања кај детето

Овие неочекувани заклучоци дојдоа научниците по неколку практични студии. Така, според нивното мислење, жените кои во текот на бременоста претрпеле заразна болест, особено грип , посветиле помалку внимание на нивните деца на развојната фаза, што довело до психолошки проблеми. Исто така, научниците забележаа дека најчесто овој феномен се однесува само на девојчињата. Што ја предизвика оваа состојба, научниците се уште не можат да кажат за сигурно.

Во практичниот дел од експериментите, научниците спроведоа неколку експерименти на лабораториски глувци. Глодарите беа вештачки инфицирани со грипот, по што беа направени опсервации на нивниот имунолошки систем и однесување со потомството. Значи, беше откриено дека глувците кои биле бремени и истовремено имале грип, го одбиле своето потомство.

Сеуште не постои прецизно објаснување за овој процес. Сепак, научниците сугерираат дека таквите промени може да се должат на промени во ДНК во фаза на развој на плодот, поради недостаток на нега на мајката. Ова, на крајот, може да доведе не само до депресија , без никаква очигледна причина, туку и до развој на психолошки болести.

Покрај тоа, научниците забележале дека ваквите проблеми најчесто се забележуваат кај девојчињата. Освен тоа, на рана возраст тие страдаат од комплекси, а во зрелоста тие често го пренесуваат однесувањето на својата мајка на своите деца.

Очигледно е дека грипот за време на бременоста не може да доведе до такви последици. Но, со општо негативно расположение за време на бременоста, може да биде клучен етиолошки фактор. Затоа, научниците препорачуваат зајакнување на превентивните мерки против заразни болести за време на бременоста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .