Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дијабетесот кај мајката може да предизвика лоша здравствена состојба на детето

Истражувачите на Европското здружение за кардиологија спровеле неколку студии, што резултирало со заклучок дека дијабетесот кај мајката може да предизвика развој на некои патолошки процеси кај детето. Ова се должи на фактот дека во присуство на таква болест кај родител, крвта главно влегува во плацентата, а не во мозокот на детето. Токму овој фактор може да доведе до фактот дека фетусот може да расте патолошки во големина, што, пак, доведува до нарушен развој. Исто така, научниците забележуваат дека ова најверојатно не се сите можни проблеми.

Во практичниот дел од работата беа вклучени 14 жени кои беа на позицијата и страдаа од дијабетес на првата и втората група. Исто така, во текот на истражувањето, учествуваа 16 жени, кои немаа таква болест ниту во моментов, ниту во анамнеза.

Со цел да се контролира нивото на гликоза во крвта, 9 учесници земаа инсулин во потребната количина, три лица добија специјални лекови, а двајца едноставно следеа специјална диета.

Преку доплерографијата, клиничарите ја испитуваа количината на крв која влегува во феталниот мозок, детската аорта и самата плацента. Потоа, користејќи посебен компјутерски модел, научниците го утврдија количеството на крв што оди директно во мозокот на детето кое е во утробата. Според резултатите од ваквите студии, точно беше утврдено дека кај жените кои се болни со дијабетес, повеќе крв тече до плацентата. Покрај тоа, тие имале намалена ејекциона фракција.

За да се утврдат точните етиолошки причини за овој процес во телото на мајката, научниците планираат да продолжат да вршат истражувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .