Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ќе почнат да произведуваат матични клетки од детските заби

Научниците велат дека човечките заби се добар биоматеријал кој може да се користи во производството на матични клетки. Особено, станува збор за млечни заби. Истражувачите од Универзитетот во Калифорнија го откриле ова. Предноста на матичните клетки е тоа што им помагаат на телото да закрепне побрзо како резултат на болест или повреда.

Лекарите велат дека бебешките заби не треба да се фрлаат кога ќе испаднат. Ако тие се соодветно складирани и се предмет на техничка обработка, тогаш како резултат на тоа можете да добиете добра основа за матични клетки. Главниот проблем што може да го попречи развојот на оваа технологија е несоодветното складирање на материјалот. Лекарите велат дека за правилно чување на забите, тие треба барем да се стават во ладна средина или да се депонираат во лабораторија.

Научниците спровеле неколку експерименти и откриле дека човечките заби за бебиња се идеални за одгледување на панкреасни клетки. Потоа, овој материјал ќе придонесе за развој на инсулин за жлездата.

Иновацијата ќе помогне да се направи огромен чекор напред во развојот на нови методи за лекување на болестите, бидејќи матичните клетки што се извадени од забите ќе создадат нови лекови. Со нивна помош, ќе биде можно да се лекуваат многу заболувања. Таквите лекови се погодни не само за сопствениците на овие заби, туку и за нивните блиски роднини.

Научниците веќе планирале да спроведат нови експерименти. Првично планирано на овој начин да се создаде лек за лекување на дијабетес.

Универзитетскиот персонал појасни дека специјалната вредност за медицината може да се најде само во детските заби за млеко. Ова се должи на фактот дека тие имаат голем број на неопходни типови на клетки. Ќе може да се зборува за влез на пазарот на нов лек само кога ќе се завршат сите практични експерименти.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .