Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Несоницата и астмата се поврзани.

Научниците откриле дека луѓето кои страдаат од астма , најчесто постои нарушување на спиењето. Студијата ја спроведе група истражувачи од Питсбург.

Според научниците, несоницата го спречува пациентот да контролира напади на астма, што, пак, може да предизвика развој на други болести.

Во практичниот дел од работата, беа спроведени неколку студии - научниците го анализираа начинот на живот и севкупното здравје на луѓето кои страдаат од астма. Треба да се забележи дека етиологијата на болеста не е земена во предвид. Значи, беше откриено дека кај 37% од пациентите со оваа болест има несоница. Но, тоа не е сè. Резултатите од медицинскиот преглед покажаа дека таквите луѓе имаат истовремени проблеми со белите дробови, со метаболизмот и гастроинтестиналниот тракт како целина. Како резултат на тоа, дебелината била дијагностицирана кај 20%.

За споредба, луѓето кои не страдале од несоница и спиеле со оптимален број часови дневно, немале такви здравствени проблеми и биле поуспешни во однос на социјалниот статус. Покрај тоа, научниците забележале дека луѓето со астма и несоница почесто бараат лекарска помош, имаат симптоми на депресија и анксиозно растројство.

Во моментов, научниците не можат со сигурност да кажат дали ова е причинско-последична врска, така што работата во оваа насока се уште е во тек. Сепак, лекарите велат дека кршењето на спиењето со оваа болест дефинитивно ќе има негативно влијание врз здравјето. Треба да се напомене дека оваа изјава е точно не само за астма, туку и за други болести. Лицето кое не се одмора за оптималниот број часови дневно за неговото тело, порано или подоцна ќе се соочи со проблеми во однос на физичкото и психолошкото здравје.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .