Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Започнаа нови испитувања за вакцина против ХИВ

Во моментов, ХИВ се смета за еден од најопасните вируси кои ги инфицираат луѓето. Најлошото е тоа што против оваа болест до неодамна немаше лекови. Сепак, неодамна, научниците рекоа дека е развиена нова вакцина, која се тестира со полна брзина. Според прелиминарните податоци, резултатите од работата се прилично утешни.

Западен Универзитет обезбеди прва превентивна вакцина во светот, која не само што може да го убие вирусот, туку и да нема негативно влијание врз телото како целина. Во моментов, на 33 волонтери беа спроведени прелиминарни тестови за нов лек. Резултатите се повеќе од задоволителни, бидејќи вирусот навистина беше убиен, и не беа забележани сериозни несакани ефекти. Сега научниците се подготвуваат да ја спроведат втората фаза од клиничките испитувања.

Според шефот на група научници и лекари кои работат на овој проект, во втората фаза ќе бидат спроведени пообемни истражувања. Ова е неопходно за да се открие колку е ефикасен лекот, колку што е за производство на антитела за ХИВ. Резултатите од студијата ќе бидат објавени најдоцна до есента 2017 година.

Со цел да се развие оваа вакцина, научниците го презедоа принципот на дејство на лекови против грип, хепатитис и детска парализа . Во овој случај, супстанцијата го открива телото на мртов вирус. Во случај на ХИВ, ова беше потешко да се направи, бидејќи злонамерните клетки се развиваат премногу брзо и "ги заобиколат" сите заштитни функции на телото.

Со цел да се реши ова прашање, научниците ги замениле некои од гените на вирусот со генетскиот материјал на инсектите. Затоа вирусните клетки станаа сосема безбедни за човечкото тело. Првата фаза на истражување покажа дека овој принцип работи и успешно ги неутрализира разните ХИВ-поттипови.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .