Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дете учи да зборува во утробата

Научниците открија дека однесувањето на говорот на детето започнува да се развива дури и во време кога тој е во утробата. Истражувањата беа спроведени од научници од Америка. Според прелиминарните податоци, овој процес започнува од 12-тата недела од развојот на бебето.

Значи, беше откриено дека додека сеуште е во развојната фаза, бебето ги разликува звуците на самогласките. Овие податоци се добиени по проучувањето на работата на мозокот на мајката и детето. Што се однесува до перцепцијата на други звуци или поединечни фрази, таквите податоци сè уште не се дефинитивно утврдени, но истражувањата во оваа насока се уште се во тек.

Бебето може да ги согледа звуците кои мајката ги прави веќе на 12-тата недела од нејзиниот развој. Ова се должи на фактот дека во овој период детето има аудитивен нерв кој е одговорен за перцепцијата на околните звуци и бучава. Покрај тоа, научниците забележале дека веќе во овој период детето е во состојба да ги препознае интонациите со кои се изрекуваат одредени зборови.

Според раководителот на групата што ја спроведела оваа студија, ако во овој период една бремена жена разговара емоционално, од негативен аспект, бебето ќе почувствува вознемиреност и чувства кои немаат позитивен ефект врз формирањето на нервниот систем, мозокот и другите витални системи на телото. . Токму затоа, бремените мајки се препорачува да се однесуваат смирено, да не го кренат својот глас и да не бидат нервозни, воопшто. Сето она што една жена го доживува во текот на овој период директно се однесува на нејзиното дете, кое, пак, има особено влијание врз неговиот развој.

Научниците препорачуваат родителите да почнат да разговараат со бебето од 12-тата недела од развојот на фетусот, бидејќи во тоа време детето веќе е во состојба да ги согледа не само околните звуци, туку и она што го имаат емоционалното обојување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .