Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пушењето марихуана има негативен ефект врз видот.

Група научници од Франција откриле дека потрошувачката на марихуана може да има негативно влијание врз визијата на лицето. Ова се должи на фактот дека супстанциите што се содржани во оваа трева ја менуваат функцијата на ганглиските клетки, кои го формираат оптичкиот нерв. Таквите заклучоци веќе се официјално објавени од страна на научниците и објавени во локалните научни списанија.

За да ги потврдат овие теоретски претпоставки, експертите го користеа методот на електроретинографија. Со помош на оваа инструментална студија, можно е да се регистрираат сите биопотенцијали кои се јавуваат при осветлување на светлината. Најоптимален маркер на активност, во овој случај, е активноста на ганглиските клетки.

Во практичниот дел од научната работа земаа учество 52 волонтери, од кои половина редовно пушеле одредена количина марихуана. Значи, беше откриено дека пушачите значително го зголемуваат периодот на достигнување на максималниот показател за активноста на ганглиските клетки. Во просек, стапките се зголемиле за 9,7 милисекунди. Како последица на тоа, како резултат на таквите етиолошки фактори, преносот на визуелниот сигнал кон церебралниот кортекс значително се забавува, што доведува до оштетување на видот.

Научниците забележуваат дека ваквите резултати од истражувањето може да бидат важни за медицината воопшто. Треба да се забележи дека некои лекови содржат екстракт од ова растение, поради што е можно губење на видот да се појави како несакан ефект. Покрај тоа, научниците сугерираат дека марихуаната може да има токсичен ефект врз човечкиот нервен систем, што, пак, може да доведе до развој на коморбидитети. Работата во оваа насока се уште е во тек, научниците треба да дознаат кои системи на телото оваа супстанција, исто така, има негативно влијание.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .