Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бело вино може да предизвика рак на кожата

Се подразбира дека ако го употребувате овој алкохолен пијалак во прифатливи мерки, тоа нема да делува како етиологија на ракот. Но, злоупотребата на бело вино го зголемува ризикот од меланом ( рак на кожата ) за 14,5%. Податоци потврдени со практични истражувања.

Во моментов, според официјалните статистички податоци, околу 4% од сите случаи на рак се поврзани со прекумерна потрошувачка на алкохол. Претходно беше откриено дека алкохолот може да предизвика рак на гастроинтестиналниот тракт, црниот дроб, градите. Ова се должи на фактот дека етанолот, кој е во било кој алкохолен пијалок, се депонира во црниот дроб, каде што почнува процесот на оксидација, додека не се распадне во ацеталдехид. Токму овој ензим ја оштетува структурата на ДНК и го спречува обновувањето на фрагменти. Како последица на овој процес, започнува развојот на патолошки процеси, вклучувајќи ја и онкологијата.

Истражувачите ја анализирале историјата и начинот на живеење 18 години, повеќе од 20.000 пациенти. Покрај лекарски преглед, беа спроведени и периодични истражувања во кои волонтерите одговорија на прашањата за консумација на алкохол. Значи, беше откриено дека кај оние луѓе кои го злоупотребувале белото вино, ризикот од развој на рак на кожата е зголемен за 14%.

Една чаша бело вино дневно го зголемува ризикот од развој на овој рак за 13%. Треба да се напомене дека други видови на посилни алкохолни пијалаци не произведуваат таков ефект. Напротив - црвено вино, ако се користи во умерени количини, е добар профилактички против рак.

Што точно предизвика овој ефект на бело вино врз човечкото тело, научниците сеуште не се воспоставени. Сепак, се претпоставува дека причината може да биде сите исти ацеталдехиди. Факт е дека белото вино не е толку богата со антиоксиданти како и другите видови на алкохол, што може да биде причина за развој на таков малиген процес.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .