Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Практиката на дишење може да ја подобри функцијата на мозокот.

Овие заклучоци беа направени од група научници од Фајнберг школа за здравство и медицина. Според нивното мислење, што е потврдено со практични истражувања, работата на мозокот може значително да се подобри со правење на вистински вежби за дишење. Покрај тоа, научниците се сеќаваат дека таквите постапки се одлична превенција на одредени болести на гастроинтестиналниот тракт и респираторниот тракт. Точно е утврдено дека ефективноста на ваквите студии е под влијание на начинот на кој лицето дише - преку устата или преку носот.

Респираторниот ритам може да влијае на електричната активност, што, пак, влијае на способноста за репродукција на претходно складирани податоци во меморијата. Овој фактор исто така е одговорен за емоционално расудување.

Повеќе од 40 луѓе учествуваа во практичниот дел од работата. Значи, научниците утврдиле дека луѓето може да воспостават емоции на лицето на кое тие биле прикажани, многу побрзо при вдишување отколку кога издишуваат. Што се однесува до неживите објекти, меморијата подоцна работеше подобро на издишувањето. Беше забележано и дека таквите индикатори беа целосно отсутни ако луѓето дишеа преку устата. Кога ги разгледувале медицинските податоци, научниците забележале дека во текот на експериментот биле забележани значителни промени во активноста на амигдалата. Треба да се забележи дека амигдалата е одговорна за емоциите.

Овој процес се должи на фактот дека при инхалација во церебралниот кортекс невронот се стимулира. Потсетиме дека за прв пат таквите фактори биле забележани од страна на научниците кога истражувањето на човечкиот мозок било испитано за време на напад на епилепсија . Според научниците, таквата реакција на мозокот на негативните емоции на некој начин го "намалува" ефектот на стресот врз психо-емоционалната позадина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .