Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пушењето може да предизвика нови болести.

Група научници од Американскиот истражувачки центар за здравство утврди дека систематското пушење може да доведе не само до развојот на рак, туку и до инфекција со одредени заразни болести.

Така, научниците спроведоа неколку практични студии, при што беа анализирани повеќе од 200 клинички слики и општа историја на луѓе кои биле пушачи повеќе од 15 години. Според резултатите од истражувањето, научниците заклучиле дека всушност стапката на смртност од оваа навика е 17% повеќе отколку што требало. Треба да се напомене дека не секогаш леталниот исход се должи токму на рак - рак на белите дробови или грлото . Во некои случаи, лицето починало заради инфективен или воспалителен процес, меѓу кои етиолошки фактори биле пушење.

Научниците забележале дека во 5% од случаите, пушењето предизвикало развој на рак на простата , што исто така било фатално. Покрај тоа, во 15% од случаите се дијагностицираа болести на горниот респираторен тракт, проблеми со гастроинтестиналниот тракт, вклучувајќи и аденокарцином на желудникот . Треба да се забележи и фактот дека пушењето во сите овие случаи е еден од етиолошките фактори, а не директната причина за развојот на патолошкиот процес.

Лекарите велат дека пушачите се многу поголеми шанси да се заразат со заразни болести отколку оние кои водат здрав начин на живот. Не е важно кој тип тутун човек пуши, какви квалитетни цигари - негативно влијание врз човечкото тело се покажува подеднакво. Исто така, треба да се разбере дека штетата е предизвикана не само кога едно лице пуши цигари директно, туку и ако само го вдишува чадот од цигари.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .