Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците донесоа вештачка крв

Група научници од истражувачки центар во Америка донесоа вештачка крв во форма на прав, која може да се спаси до една година при создавање на посебни услови.

Научниците вештачки ги отстранија црвените крвни компоненти кои можат да "соберат" кислород во белите дробови и да го дистрибуираат низ телото. Таквата замена може да се "исуши" и замрзнати, што овозможува оптимално складирање и транспорт на амбулантните екипи. Во случај на итна потреба, оваа супстанца брзо се трансформира во саканата конзистентност и е подготвена за употреба.

Изгледа дека оваа супстанца е слична на сув зелен пипер. Тоа може да се чува во контејнери за интравенски раствори, кои се носат во медицински кеси. Исто така, научниците забележуваат дека таквата дрога може да се чува најмалку една календарска година - нејзиниот квалитет воопшто не се влошува. Со цел лекот да се употреби за намената, доволно е да се додаде неограничен број стерилни води.

Лидерот на тимот истакна дека составот на вештачка крв содржи само една петтина од живите црвени крвни клетки. Основата на "замена" се хуманите хемоглобински протеини, кои се претходно исчистени со синтетички полимер.

Треба да се напомене дека истражувачката работа за развој на вештачки крв алгоритам од страна на научниците траеше во последните 80 години, но позитивен резултат не е забележан од некои етиолошки причини. Новото откритие на научниците може да се нарече вистински пробив. Според статистичките податоци, 80% од лицата со сериозни повреди не умираат од повреди, туку од загуба на крв. Затоа, новиот лек ќе биде најефективен на медицинскиот пазар, особено во однос на итна медицинска нега.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .