Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Честа секс ја подобрува женската меморија.

Канадските научници утврдиле дека значително се подобрува мемориската функција на жените по сексуалниот однос. Ова им било кажано од истражувачите во локалното научно списание Архива на сексуалното однесување.

Како што покажува истражувањето, класичниот вагинален секс придонесува за подобро функционирање на женскиот мозок. Жената е полесно да се сеќава на обичните зборови. Научниците ја идентификуваа интеракцијата помеѓу полот и зголемувањето на ткивата во областа на хипокампусот. Се наоѓа во мозокот и е одговорна за емоционална контрола, меморија и нерви.

За да го направат тестот, истражувачите поканија 78 жени со традиционална ориентација до 30 години. За време на тестот, жените беа замолени да се сетат на некои лица и обични зборови. По некое време, научниците уште еднаш се сретнаа со учесници во студијата. Најавените резултати од тестот покажаа дека оние жени кои имале секс повеќе од 5 пати неделно ги паметат зборовите најдобро. Но, за жал, сексуалниот однос не помагаше да се запаметат лицата. По анализата на овие резултати, научниците ја потекнуваат теоријата дека сексот е поврзан со функционалниот процес на меморија во хипокампусот.

Научниците се обиделе да го објаснат овој факт од фактот дека сексуалниот однос е иста физичка активност. Тоа придонесува за подобрување на толеранцијата на стресот и позитивен ефект врз функцијата на меморирање на информациите. Последователните студии ќе им овозможат на научниците да утврдат кои други достигнувања на телото ќе имаат позитивен ефект врз меморијата и мозокот на една личност. Важна поента е дека хормоните и невротрансмитерите кои се вклучени во процесите на сигнализација на мозокот влијаеле не само на сексуалната активност, туку и на процесот на складирање на информации.

Но, американските научници имаат добиено статистички податоци за зачестеноста на сексот во различни возрасти. За студијата поканети жени на возраст од 18-29 години, 30-39 и 40-49. Тестот за жени постари од 50 години не беше спроведен.

Резултатите покажале дека прекрасниот секс на човештвото на достигнување на возраст од мнозинството и до 29 години има просек од 119 пати секс годишно. Ова е еднакво на 2-3 пати неделно. Жените на возраст од 30 до 39 години имаат околу 86 сексуални активности годишно, но 40-49-годишниците имаат просек од 69 пати на секс секоја година.

Исто така, научниците откриле многу интересен факт дека жените на возраст од 50-70 години добиваат многу поголемо задоволство од 20-годишните девојки.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .